top of page

Av, min skideballe


Har du nogensinde givet dit barn en skideballe, så du selv fik helt ondt i maven? Det kan være du har råbt lidt for højt? Sagt ting som du - i bakspejlet - godt vidste blot ville gøre dit barn ked af det? Du har måske reageret på en måde, hvor du ikke helt havde kontrol over dig selv og dine følelser?

Sidder du nu med dårlig samvittighed og enten forsøger at brygge en form for undskyldning sammen eller forsvarer din handling – eller måske begge?

Det kan være svært at genkende sig selv når man bliver så vred eller ked af det, at man reagere på en måde, som man normalt ikke ville og viser en side, som man egentlig heller ikke selv er så stor en fan af.

Det handler om afmagt - og det er meget menneskeligt at føle afmagt. Det samme for tab af kontrol.

Når jeg taler om TAB af kontrol, er det ikke det samme som at lægge kontrollen fra sig - hvilket en gang i mellem kan være en god og sund ting at gøre. TAB af kontrol er ufrivilligt og kommer oftest i situationer, hvor kontrollen bør bevares. Det er dog helt menneskeligt at føle så stor en frustration og afmagt, at man simpelthen ikke ved, hvad man skal gøre og dermed reagerer instinktivt.

Når man taber kontrollen overfor sit barn, uanset alder, har det som regel ikke den ønskede effekt og slet ikke på den lange bane.

Derfor er der nogle vigtige ting at huske på:

 1. Selvom du reagere grundet situationen med dit barn, handler din reaktion mere om dig end om dit barn. Så hvad er det, der i dag - eller måske hele denne uge - gør, at dit overskud og dine ressourcer er mindsket?

 2. Overvej, hvad der fik dit barn til at handle på den aktuelle måde. Er det opmærksom? Træthed? Krav?

 3. Hvad havde dit barn allermest brug for, både før situationen, under og efter?

 4. Hvad havde du brug for?

 5. Hvilken kontekst befandt i jer i og hvilken indflydelse havde det på dig – og på dit barn?

 6. Hvilken konsekvens havde situationen for jer og kunne situationen have endt anderledes?

Mine råd til dig er:

 • Registrér problemet når det stadig er småt og løs det.

 • Anerkend dit barns følelser og oplevelser.

 • Forklar dine egne og andres følelser. Tænk på hvordan dit barn lærer, og brug dette i din formidling. Endelig ikke forklare stolpe op og stolpe ned, da det blot giver dig den modsatte effekt og dit barn blot ønsker at lukke munden på dig og komme væk.

 • Forklar konsekvenserne på en informerende og konkret måde.

 • Giv ALDRIG tomme trusler

 • Træk vejret dybt og lav aftaler med dit barn.

Skældud handler ikke om udvikling. For dit barn, fortæller skældud egentligt bare om regler og utilfredshed på en skræmmende, nedladende og provokerende måde.

Skældud fortæller oftest mere om dig og din afmagt, end det faktisk gavner situationen.

God fornøjelse og god sommer til jer alle!

Varme hilsner

Camilla

bottom of page