Børn og unges elektro fix
Du kender det måske fra dine egne børn… De her søde dejlige ”snot-unger”, der sidder på værelset eller i sofaen med mobiltelefonen, Ipad’n, computeren eller bare ”stener” foran tv skærmen.
Du står måske i dit stille sind og observerer denne inaktivitet og tænker på al det sjov du havde, da du selv var barn, med de gode gamle lege.
Du prøver måske at motivere, kommentere og diskutere den manglende aktivitet eller det manglende nærvær.
”Gå nu væk”, ”skrid ud fra mit værelse”, ”jeg gider ikke lige nu”, ”jeg har altså ikke tid”, ”kan du ikke se, at jeg laver noget”, ”jeg har lavet mine lektier, så lad mig nu være”… De her dejlige unger kan måske komme med nogle af disse ”høflige” afslag på dit velmente initiativ.
Det elektroniske legetøj er ligesom en afhængighed, hvor børn og unge får et ”fix”. Problemet er, at det her ”stille fix” medfører, at de har større risiko for at få et lavere selvværd, depression, stress, manglende søvn og ikke mindst manglende sociale kompetencer og manglende motoriske færdigheder.
Måske kender du det fra dig selv, dine venner og bekendte, eller måske har du bare hørt om det fra andre forældre – det dér med KONFLIKTERNE…
Konflikter kan være drænende, og er det nu egentlig også så slemt med det ”fix”? Måske er det bare unødvendige konflikter, da man jo skal vælge sine kampe med omhu.
JA - det er drænende. JA - det er slemt. JA - man skal vælge sine kampe, men NEJ - denne konflikt er IKKE unødvendig.
Børn og unge ser bla ”fake” opdateringer på facebook omkring andres overlykkelige liv, hvor alt er ”perfekt”. De tjekker billeder af det ”perfekte” udseende af pumpede fyre og tynde piger, der fortæller, hvor godt og sundt det er, og hvor populær man bliver. De ser og forstår ikke, at nogle af disse fyre og piger har det psykisk svært, måske har de lavt selvværd eller en spiseforstyrrelse, men til gengæld bliver de selv deprimerede over ikke at være gode nok, som de er, og stressede over bestræbelsen på at blive til noget andet.
Det spreder sig som ringe i vandet, hvor det i deres sociale relationer handler om at overgå hinanden, koste hvad det vil – uanset om man ”leger” venner.
Børn og unge har en fantastisk evne, som udspringer af deres nysgerrighed til at finde præcis det, som de leder efter, uanset om forældre eller andre har forsøgt at skærme dem mod det.
Så hvis du er en af de voksne, som ønsker en betydelig ændring og forbedring af dit barns trivsel, så tag konflikterne, læg elektronikken på hylden og lav nogle af de gode ”gamle” aktiviteter, som vil forandre dit barns liv og skabe mere nærvær og sammenhold i familien.
Jeg vil i de kommende blogs skrive om forskellige aktiviteter, som måske kan inspirere jer som familie.
Rigtig god weekend til jer alle.
De bedste hilsner
Camilla